Stephan Balkenhol in Knokke

Gepubliceerd op: 5 November 2018
De Duitse beeldhouwer Stephan Balkenhol (°1957, Kassel) is wellicht een van de bekendste beeldhouwers van zijn generatie. Momenteel lopen twee tentoonstellingen met werk van hem in Knokke: een kleine in galerie MDZ en een grotere in Scharpoord, het culturele centrum van de kustgemeente.
Beide expo’s werden opgezet in samenwerking met Deweer Gallery uit Otegem, de Belgische huisgalerie van Balkenhol. In Scharpoord zijn houtsculpturen uit privécollecties te zien én uit de collectie van Deweer Gallery zelf. Curator is overigens Jo Coucke, die tot de zomer van 2016 artistiek medewerker was bij Deweer.
Stephan Balkenhol kreeg zijn opleiding in Hamburg, onder meer bij beeldhouweer Ulrich Rückriem, bekend vertegenwoordiger van conceptuele en minimalistische kunst. Maar Balkenhol ging zich vanaf begin jaren tachtig vooral op de figuratieve beeldhouwkunst richten, meestal in hout (met zachte soorten als populier en wawa), waarbij sokkel en beeld zelf één geheel vormden.
Balkenhol is vooral beroemd om zijn menselijke figuren, die vaak nietszeggend voor zich uitstaren en toch een zekere sereniteit uitstralen. De kunstenaar beschildert de beelden ook, geeft ze kleren en een gelaatsuitdrukking. De figuren zijn ofwel kleiner ofwel groter dan de normale mensenmaat. Zowel in MDZ als in Scharpoord zijn ook enkele ‘Landschaften’ te zien: gebeeldhouwde landschappen, geïnspireerd op oude meesters als Rembrandt. Opvallend is ook de ‘Laocoön-groep, naar een antieke Romeinse marmeren sculptuur.
Ook tekeningen van zijn hand worden getoond. En speciaal voor de gelegenheid maakte Balkenhol een nieuwe, bronzen editie ‘Mann met Weissem Hemd und Schwarzer Hose’.

 

Fotogalerij

Praktische Info

‘Stephan Balkenhol’ in MDZ Art Gallery, Kustlaan 149 Knokke, tot 3 december. www.mdzgallery.com

‘Stephan Balkenhol’ in cc Scharpoord, Meerlaan Knokke, tot 13 januari. Dagelijks open van 10 tot 18 u. www.cultuur.knokke-heist.be

Keywords