Syrische brokstukken van Anssi Pulkkinen

Gepubliceerd op: 20 June 2017

Wat betekent dat, dakloos zijn, of dakloos worden? In Syrië werden ondertussen al duizenden mensen dakloos, door de burgeroorlog die er ondertussen al jaren woedt. Velen ervan proberen in andere landen een nieuw huis te zoeken, zich opnieuw thuis te voelen en te integreren. Dat gegeven inspireerde de Finse kunstenaar Anssi Pulkkinen tot het werk ‘Street View (Reassembled)’, dat van 22 juni tot 6 juli te zien is op een 13,5 meter lange oplegger in Brussel, vlakbij BOZAR aan de Koningstraat. Uitgangspunt van het werk zijn de brokstukken van een gebombardeerd Syrisch huis, die als tijdelijk straatbeeld langs Europese steden trekken. De brokstukken werden in het voorjaar van 2017 uit Syrië naar Europa verscheept met steun van de Fins-Syrische Vriendschapsvereniging.

Het werk zet de toeschouwer aan het denken over oorlog en het verlies van thuis, over publiek en privé, over de werkelijkheid en de weergave daarvan. ‘Een verwoest gebouw is altijd eveneens een teken van innerlijke verwoesting. Van een mensenleven met een verleden en een toekomst. Met mijn werk wil ik de aandacht niet alleen vestigen op het leed van de slachtoffers in de werkelijkheid om ons heen, maar ook op onze eigen rol als toeschouwer. Verandert onze relatie tot huizen in puin wanneer we die van duizenden kilometers verderop hierheen halen en in een nieuwe context plaatsen, en kunnen ze zo getransformeerd worden tot de grondstof voor een ervaring? In mijn werk onderzoek ik het proces van waardevorming en verken ik de lichtvoetige, gecommercialiseerde westerse fantasie over een nomadische levensstijl met de bijbehorende mobiliteit als een karikatuur van werkelijk nomadisme en ware ontheemding,” aldus Pulkkinen over zijn werk.

De vele lagen van het werk worden belicht op diverse discussiebijeenkomsten, maar ook in de in de herfst van 2017 te verschijnen essaybundel ‘Home (Reassembled)’ met bijdragen van een internationaal gezelschap van schrijvers uit de hedendaagse kunst, architectuur en Midden-Oostenstudies.

Fotogalerij

Praktische Info

Street View (Reassembled) is onderdeel van Mobile Home 2017, een gezamenlijk project van de Finse cultuur- en wetenschapsinstituten in de Benelux, Parijs, Berlijn en Londen dat de betekenis van ‘thuis’ verkent. Mobile Home 2017 onderzoekt ‘thuis’ als fysieke, geestelijke en symbolische staat en als sociocultureel concept. Pulkkinens werk ‘Street View (Reassembled)’ wordt uitgevoerd in opdracht van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en is na Brussel nog te zien op verschillende locaties in de Benelux, Scandinavië en Finland. De rondreis wordt in september afgesloten op woonbeurs Habitare in Helsinki.

Keywords

Geen keywords beschikbaar.