Through The Lens in Deweer Gallery

Gepubliceerd op: 25 September 2017

In Deweer Gallery loopt momenteel een fototentoonstelling die door curator en H ART-medewerkster Sofie Crabbé samengesteld werd en die het werk van vier fotografen samenbrengt: Tom Callemin, Kudzanai Chiurai, Sara Cwynar en Anna Vogel. Inzet daarbij was om een platform te bieden ‘aan gedreven, veelbelovende talenten die getuigen van buitengewone competentie in het verkennen van de mogelijkheden van fotografie.’ Omdat H ART niet overal tegelijk kan zijn, maar we u toch graag willen aansporen om naar Otegem af te reizen, putten we graag uit de tentoonstellingstekst bij ‘Through The Lens’ om één en ander te kaderen.

Tom Callemin (°1991, België, leeft en werkt in Gent) is alumnus Fotografie én Vrije Kunsten aan het KASK in Gent. Meteen na zijn afstuderen in 2015 nam zijn nog zeer prille kunstenaarschap een hoge vlucht. Callemin had in 2016 solotentoonstellingen in het fotomuseum (Antwerpen) en De Brakke Grond (Amsterdam) en nam deel aan FOAM Talent in 2015 en het fotofestival Breda Photo in 2014. In 2015 won hij de prestigieuze Prix Levallois.

 

Met een obsessief perfectionisme wil Callemin alle aspecten van zijn werk beheersen. Elke foto komt volgens de kunstenaar pas volledig tot z’n recht op één bepaalde grootte. Ook de papierkeuze die bijzonder tactiel is en de kadrage zijn zeer uitgekiend. De tentoonstelling bevat grotendeels recent werk waarin de kunstenaar als geen ander de mogelijkheden van de camera verkent: een reeks (‘Still life - camera obscura’, 2017) waarin hij de maan capteert, eentje waarin hij een maand lang dagelijks exact hetzelfde ‘perfecte’ portret van een meisje probeert te maken (Portrait #6, 2016). Altijd staat het ‘juiste’ moment centraal, bijvoorbeeld in ‘Still’ (2016) waarin juist die ene still uit een video gekozen is waarin magnesiumpoeder ontploft.

Kudzanai Chiurai (°1981, Zimbabwe, leeft en werkt in Johannesburg) was de eerste zwarte student die met een bachelor (BA Fine Art) afstudeerde aan de Universiteit van Pretoria. In 2014 belandde hij op de shortlist van de felbegeerde Future Generation Art Prize van het PinchukArt- Centre in Kiëv, Oekraïne. Zijn werk was onder andere te zien op de Biënnale van Venetië in 2015 en de documenta in Kassel in 2012.

Chiurai werkt met verschillende media. Van schilderkunst, beeldhouwkunst en film tot installatie, geluid, teksten en niet in het minst met fotografie. Deweer Gallery toont drie fotografische prints uit de serie ‘Genesis [Je n’isi isi]’ (2016). Die handelt over de Afrikaanse onderwerping, meer specifiek het koloniale project van dr. David Livingstone en zijn entourage. Deze Schotse missionaris wilde weliswaar de Arabische slavenhandel uitroeien, maar vanuit zijn beschavingslogica had hij eveneens de ambitie om elementen die helemaal niet tot de inheemse identiteit behoorden aan de autochtone bevolking op te dringen. De drie geselecteerde beelden visualiseren vooral de herwinning van de eigen identiteit.

Sara Cwynar (°1985, Canada, leeft en werkt in New York) behaalde een Bachelor in Design aan de York universiteit in Toronto en een Master Schone Kunsten aan de Yale-universiteit. De interesse in haar werk is ongezien, van tentoonstellingen in de Zabludowicz Collection (Londen) tot het Fondazione Prada (Milaan) en het MoMA PS1 (New York).

Cwynar maakt foto’s waarbij ze gevonden beeldmateriaal en objecten uit de jaren 60 en 70 recycleert. Voor ‘Tracy’ (2017) portretteerde de kunstenares een vriendin. Het bleke roze knipoogt naar Rose Gold, een kleur die het Pantone-instituut in 2016 uitriep tot kleur van het jaar die staat voor rust en luxe, en verwijst naar het samengaan van kleur en trend. In haar werk onderzoekt Cwynar de emotionele impact van kleur. ‘Armor’ (2017) is een onderzoek in schaalverhoudingen. Op een levensgrote uitvergroting van een zwart-wit foto van een middeleeuws harnas houden de handen van Sara Cwynar - minder dan levensgroot - kleine zwart-wit foto’s van voorwerpen vast. De ‘Avon Presidential Bust (Washington, Gold, Lincoln, Gold)’ (2017) is een knipoog naar de fake luxe en de consumptie van de goudkleurige aftershave flesjes die het merk Avon in 1976 uitbracht naar aanleiding van het 200-jarige bestaan in de VS.

Anna Vogel (°1981, Duitsland, leeft en werkt in Düsseldorf) studeerde aan de Kunstakademie Düsseldorf in Duitsland. Ze is een leerling van Thomas Ruff en Andreas Gursky. Als een van zijn meest getalenteerde studenten volgt en begeleidt Andreas Gursky Anna Vogel tot op de dag van vandaag. In het kielzog van deze fotografen ontwikkelt Vogel een heel eigen beeldtaal. Met haar fotografische prints bewerkt met grafische toevoegingen had ze reeds verschillende solotentoonstellingen zoals in het Kunstverein Hildesheim in 2017 en Kunstverein Recklinghausen in 2015. Daarnaast nam ze onder andere deel aan groepsexpo’s in MARTa Herford Museum (Herford) in 2015 en in de Sammlung Philara (Düsseldorf) in 2014.

Vogel combineert eigen fotografische opnamen met digitale nabewerkingen en grafische toevoegingen of weglatingen. Met vernis, acrylverf, potlood, inkt of pigment brengt ze expressieve toetsen aan op het fotografische beeldoppervlak. Zodoende creëert ze een experimentele taal bestaande uit surreële landschappen en abstracte vormen. In ‘New Cities’ (2017) observeert Vogel de magie en schoonheid van de microstructuren, amorfe vormen en chemische reacties in planten – en hoe deze een inspiratiebron vormen voor nieuwe technologie en ecologische, futuristische architectuur.

Overigens voorzien we in H ART #174 (19 november 2017) een interview met Tom Callemin.

Fotogalerij

Praktische Info

'Through The Lens - Platform for Photography' tot 8 oktober in Deweer Gallery, Tiegemstraat 6A, Otegem. www.deweergallery.com

 

Keywords