Van Stof tot Asse, tiende uitgave

Gepubliceerd op: 6 September 2017

‘Van Stof tot Asse’, triënnale voor actuele kunst, is intussen aan zijn tiende uitgave toe. Ze vindt plaats in Asse, een noordelijke voorgemeente van de metropool Brussel, en wordt georganiseerd door Jan De Smedt, bezieler van de bekende galerie De Ziener in dezelfde gemeente. We hebben tal van vorige edities meegemaakt, en Asse is er niet vrolijker op geworden: de leegstand is groot, horeca- en andere zaken sloten de deuren, het verkeer en de onverschilligheid razen door de hoofdstraten Stationsstraat en Steenweg. In die context wil Van Stof tot Asse via beeldende kunst toch nieuwe impulsen geven.

‘Van Stof tot Asse’ heeft weer diverse locaties gekozen, in dit geval tien, waarvan sommige in dergelijke leegstaande panden te vinden zijn: het is een statement om een en ander weer te reanimeren, maar de strijd blijkt moeilijk.

Deze tiende uitgave is ook geen topeditie: minder werken dan bij vorige uitgaves, en ook minder verrassingen. Maar als initiatief blijft het belangrijk. In galerie De Ziener zelf is werk te zien van Mario De Brabandere, al lang een gast van het huis, die met banaal materiaal (steen, ijzerdraad, latjes …) uitgepuurde, stille vormen maakt die beklijven. In de leegstaande winkel naast de galerie wordt werk van de betreurde René Heyvaert getoond: hij durfde nog verder dan De Brabandere gaan en liet alledaagse objecten (een kastdeurtje, een borstel, een balkje) zichzelf zijn: ze worden enkel ‘kunst’ omdat de context aangereikt wordt.

In Kapel Oud Gasthuis is ouder werk te zien van Raoul De Keyser en Bernd Lohaus, het is de meest ‘prestigieuze’ plek in het parcours.  Aan de gevel van het CC Asse hing Jo De Smedt de ironische zin: ‘Niks zo ambetant als een spreuk aan de wand’. Verder is er op andere locaties nog werk te zien van Francis Denys, Anne Vester, Yannick Ganseman, Sindy en Niek Hendrix. Maar daar zaten niet echt uitschieters bij.

In het CC Asse zelf zijn foto’s, teksten en andere memorabilia te zien van ’30 jaar Galerij De Ziener’: ontdek hoe rijk deze plek in het Brusselse, Vlaamse en Belgische kunstenlandschap was en is, met kunstenaars als Walter Swennen, Eric De Smet, John Van Oers, Jo De Smedt, Mario De Brabandere, Marc Maet, Norman Dilworth, Stefaan Vermuyten, Rafaël Buedts, Karel De Meester, Jean-Georges Massart, Werner Mannaers en vele anderen.

MR

Praktische Info

'Van Stof tot Asse' tot 24 september 2017. Open za-zo van 14u30-18u30. Meer info via www.vanstoftotasse.be

Keywords

Geen keywords beschikbaar.