Vooraf H ART #151

Gepubliceerd op: 21 January 2016

Wat is het beste museum voor hedendaagse kunst in Vlaanderen? Het M HKA in Antwerpen, het S.M.A.K. in Gent of Mu.ZEE in Oostende? Afgaande op de bezoekersaantallen voor het jaar 2015 die de drie instellingen vrijgaven, draait het uit op een ex-aequo: het M HKA telde 107.000 bezoekers, Mu.ZEE 104.000 en het S.M.A.K. 100.000. Of allemaal ongeveer evenveel dus.

Zo’n 100.000 bezoekers per jaar, is dat ok? En hoeveel verplichte schoolbezoeken zitten daar in? Of neem mezelf: ik denk dat ik de drie instellingen vorig jaar alles bij elkaar zo’n vijftien à twintig keer bezocht. Ben ik dan twintig verschillende bezoekers?

Cijfers zijn maar cijfers. Zoals: toen David Bowie overleed keek ik even in mijn platen- en cd-kast: ik blijk niet minder dan negen vinylplaten van de Thin White Duke te hebben en maar één cd. Zegt dat iets over de evolutie van mijn muzieksmaak (en die van mijn vrouw, want zij was/is een Bowie-fan) in de jaren? Of over de kwaliteit van de Bowie-muziek die mettertijd verminderde?

Bowie overleed voor de geschreven pers op het meest ondankbare moment: op een zondagavond, en het nieuws werd door zijn familie meegedeeld toen de drukpersen van de kranten al stillagen. Niets is erger voor een krant dan uit te pakken met een nummer waar hét grote nieuws van de dag niet in staat, daar wegen de vele Bowie-katernen de dag nadien niet tegen op. Maar het kan ook de kleintjes overkomen: zo overleed de Amerikaanse schilder Ellsworth Kelly, één van de grote namen in de zogeheten abstracte hard edge-stroming net nadat het 150ste nummer van H ART klaar was. Gemist dus, en een maand later er mee afkomen is not done, dus bij deze toch een kleine hommage.

Toch blijven we ons best doen: berichten over alles wat er toe doet in de hedendaagse beeldende kunst. Isa Genzken in Amsterdam, Anselm Kiefer in Parijs, of Daniel Spoerri in … Kemzeke. Hedendaagse kunst kruipt waar het niet gaan kan. En als we de agenda’s van M HKA, S.M.A.K., Mu.ZEE en al die andere instellingen bekijken wordt het weer een razend druk jaar, ook al is er geen Biënnale van Venetië of Documenta. Dat is pas voor 2017.

Een laat, gelukkig nieuwjaar.

Marc RUYTERS