Vooraf H ART #172

Gepubliceerd op: 20 July 2017
Dit is het vierde H ART-nummer met de nieuwe lay out en we hadden ons voorgenomen: na drie nummers evalueren we de boel en sturen we bij indien nodig. We kregen opvallend veel reacties binnen, met twee punten die het vaakst terugkwamen. Eén: dank voor de extra ruimte die nu aan de beelden wordt geschonken. Twee: maar we vinden onze weg niet meer terug op de tekstpagina’s, het is niet overzichtelijk genoeg.
 
In het nummer dat u nu in de hand heeft hebben we aan de punten van kritiek gewerkt: de ruimte voor beelden blijft behouden, maar de teksten zijn duidelijker afgebakend. Perfectie bestaat niet, dus werken we de volgende nummers verder aan verfijning. Maar de vernieuwing is een feit en u kan nu, letterlijk en figuurlijk, bladeren tussen tekst en beeld.
 
Dit is ook ons zomernummer (daarom is het ook dikker dan normaal) in een drukke kunstzomer: we berichten over de internationale manifestaties als documenta 14, Skulptur Projekte Münster en brengen een tweede reeks bijdrages over de Biënnale van Venetië. De nationale en internationale pers spreekt, zeker in het geval van documenta en Münster, van ‘moeilijke, cerebrale’ edities, waar niet veel puur kijkplezier te rapen valt. Wie het discours en de moeilijkdoenerij van sommige curatoren beu is, kan misschien soelaas vinden in ‘eenvoudige’ rechttoe rechtaan tentoonstellingen als ‘Le Nouvel Observateur’ in Hof ter Saksen Beveren of het Kunstenfestival in Watou: daar besef je dan dat een snuifje theorie en engagement toch een meerwaarde kan bieden. Maar het lijkt een trend te worden: gewoon vrijblijvend en argeloos kunst kijken is er niet meer bij, je moet je informeren en zo nodig wat studeren, als je mee wil zijn. Dit tijdschrift kan hier bij helpen.
 
H ART komt terug in september, in ons eerste jaar zonder subsidies. Makkelijk was en is het niet en de financiële toekomst is nog niet veilig. Maar met uw steun en die van de hele kunstwereld komen we er wel uit. In de herfst kondigen we nieuwe initiatieven aan.
 
Maar nu even pauze nemen. Tot in september.

Marc RUYTERS

Praktische Info

Geen praktische info beschikbaar.

Keywords

Geen keywords beschikbaar.