Vooraf H ART #174

Gepubliceerd op: 19 October 2017

Nieuws uit de ‘harde’ kunstcommercie: slechts 25 internationale kunstenaars zijn verantwoordelijk voor zowat de helft van de veilingverkoop van hedendaagse kunst in de wereld. Dat meldde Artnet News enkele weken terug. In de eerste zes maanden van 2017 werden voor 1,2 miljard dollar werken verkocht van dit selecte kransje, terwijl het totaalbedrag voor álle veilingen 2,7 miljard dollar was. Kunstenaars als Jean-Michel Basquiat, Andy Warhol, Roy Liechtenstein, Gerhard Richter, Cy Twombly, Francis Bacon (de top zes) en negentien anderen zorgden dus voor 44,6 procent van de verkoop. Die vijfentwintig genereren evenveel geld als de duizenden andere kunstenaars samen.

Artnet News voegt er nog aan toe: een kransje almaar rijkere verzamelaars-kopers gaat in competitie voor een krimpende groep kunstenaars met een ‘naam’, zodat er een sterke concentratie optreedt aan de top van de kunstmarkt. Slechts een handvol kunstenaars (of hun ‘estates’) profiteert daarvan, de vele duizenden anderen moeten het met veel minder doen. Maar is dit uniek voor de hedendaagse beeldende kunstwereld? Is iets gelijkaardigs niet aan de gang in de wereld van acteurs, muzikanten, schrijvers enzovoorts? ABBA zong het in 1980 al: The winner takes it all.

Nieuws uit de ‘zachte’ kunstwereld, meer bepaald die van musea, galeries en kunsthallen: in Vlaanderen lopen nu twee prestigieuze tentoonstellingen, met Joseph Beuys in het M HKA en Gerhard Richter in het S.M.A.K. Dat zijn expo’s die je maar eens in de zoveel jaren kan gaan bezoeken. Maar kijk ook naar dat andere fenomeen deze dagen: ongemeen veel vrouwelijke kunstenaars stellen tentoon. Wendy Morris in Mu.ZEE Oostende, Rita McBride in WIELS Brussel, Lisa Spilliaert in de Beursschouwburg Brussel, Meggy Rustanova in De Brakke Grond Amsterdam, Maaike Schoorel in GEM Den Haag, Geta Bratescu in MSK Gent …  Dat is een goeie zaak natuurlijk. Terloops: in de top-25 van kunstenaars in de bovengenoemde kunstmarkt zit één vrouw: Agnes Martin, op … de vijfentwintigste plaats.

Marc RUYTERS

Praktische Info

Geen praktische info beschikbaar.

Keywords

Geen keywords beschikbaar.