Vooraf H ART #180

Gepubliceerd op: 19 April 2018
“Nobody looks at art like artists”, zei de grote John Baldessari ooit. We could not agree more. Kunstenaars kijken vaak op een andere, meer verfrissende manier naar het werk van hun collega’s dan critici of curatoren. Ze laten zich – ook al is het wat kort door de bocht, waarvoor onze excuses – misschien minder leiden door abstracte thema’s en concepten. Maar hebben meer aandacht voor techniek en uitvoering. Vandaar dat we al een tijdje met de idee speelden om kunstenaars elkaar te laten interviewen. Voor de eerste editie liet Marc Ruyters Koen Broucke en Tom Poelmans elkaars werk becommentariëren naar aanleiding van een dubbele solo in De Garage in Mechelen. Het resultaat leest u op pagina 12.
 
In dit nummer leest u ook onze tweede city report. Laurie Rojas schetst een portret van Keulen naar aanleiding van Art Cologne, de belangrijkste Duitse kunstbeurs die – wat ongelukkig – meestal krek samenvalt met Art Brussels. Hoe dat komt, kan u dan weer lezen in onze speciale Art Brussels-bijlage waarvoor we Anne Vierstraete en Daniel Hug – directeuren van respectievelijk Art Brussels en Art Cologne – samenbrachten voor een dubbelgesprek over beurzen en de rol van satellietbeurzen. Dat Berlijn wat van zijn pluimen heeft verloren is dan weer geen slecht nieuws voor Keulen, een stad die terug aanknoopt bij haar dynamiek van de jaren tachtig. Denk maar aan de bloeiende kunstscene met internationale toppers zoals Martin Kippenberger, Rosemarie Trockel, Isa Genzken en vele anderen.
 
Ook al willen we ons voornamelijk richten op de Eurocore en Europa in het algemeen, we blijven natuurlijk met open blik kijken naar de bredere kunstwereld in deze tijden van globalisering. Zo trok Jos Van den Bergh naar Art Basel Hong Kong, waar hij niet alleen Jeff Koons stalkte, maar ook terugkeerde met een fraai verslag. Ook in het volgende nummer trekken we naar verre oorden, meer bepaald Sao Paulo waar bij het verschijnen van dit nummer de beurs SP-Arte juist is afgelopen.
 
Binnen ons streven om ook andere stemmen aan bod te laten, zijn we verheugd niemand minder dan Marc Didden te morgen verwelkomen voor dit nummer. Didden kroop speciaal voor H ART in zijn pen om zijn liefde voor de grote Hugo Claus nogmaals te betuigen. En tegelijk al de ontvangst van zijn expo in het Paleis voor Schone Kunsten op humoristische wijze te pareren. Hans Theys bezingt dan weer zijn liefde voor Jan Vercruysse en doet dat, op de hem kenmerkende, ambigue wijze. En met een interview met Xavier Mary, veertig meter boven Brussel, eindigt de minireeks Field Recordings.  Op naar nieuwe hoogtes!
 
Ane-Marie POELS
Sam STEVERLYNCK

Praktische Info

Geen praktische info beschikbaar.

Keywords

Geen keywords beschikbaar.