Vooraf H ART #183

Gepubliceerd op: 19 July 2018

De meeste galeries zijn ondertussen gesloten, de out of office-berichtjes beginnen binnen te stromen en de thuisblijvers schakelen een versnelling lager. Ook de redactie van H ART trekt zich terug, op een vissersboot in Villefranche-sur-mer, een Grieks eiland, upstate bij New York of gewoon aan zee om even te herbronnen. Om in september met volle energie het volgende nummer voor te stellen waarvoor we een aantal nieuwe rubrieken introduceren.

In dit nummer starten we al met een nieuwe reeks van architectuurcriticus Koen Van Synghel, waarin hij onderzoekt hoe kunstenaars op eigenzinnige wijze omgaan met een aantal parameters van de architectuur. Voor zijn eerste casus buigt hij zich over Per Kirkeby en zijn paviljoen in het Middelheimmuseum in Antwerpen.

Het Middelheimmuseum mag dan de ideale tentoonstellingsplek zijn tijdens de zomer, zo zijn er nog meer zoals u kan lezen in dit nummer. Van het Kortrijkse stadsparcours PLAY waar Evelyn Simoens over bericht, over de toch wel ontgoochelende editie van Kunstenfestival Watou en over de Biënnale van de Schilderkunst. Ideale daguitstapjes tijdens de zomer die, als we eerlijk zijn, soms meer charmeren door het kader dan de kwaliteit van de kunst. Ook het fort van Emines, het park van het Museum van Buuren en het Tournay-Solvaypark in Brussel, de ‘bunkerexpo’ ‘Unsettled’ in Raversyde (Oostende) en de Verbeke Foundation in Kemzeke zijn leuke tips voor trips.

Voor wie het wat meer mag zijn en wie graag in het buitenland een graantje cultuur meepikt kan terecht op de architectuurbiënnale van Venetië, de biënnale van Berlijn en Riga, de nieuwe biënnale Art Autun in Bourgondië of Manifesta in Palermo waar in dit nummer ook uitvoerig over wordt bericht. De cover van dit nummer is deze keer opnieuw geen kunstenaarsportret maar een werk dat te zien is op Manifesta. Het gaat om de nooit afgebouwde villa’s met uitzicht op zee die de maffia aan het bouwen was in een natuurgebied. Werden die onderaan de heuvel al verkocht, dan kon een interventie dat hogerop nog net voorkomen. Het Brusselse collectief Rotor bouwde er een uitzichtpunt.

Ook nog dit: de H ART-benefietveiling die dinsdag 26 juni bij het veilinghuis Phillips in Londen werd gehouden en waarbij werk van 12 Belgische kunstenaars onder de hamer kwam, bracht ca. 103.000 Britse pond op (hamerprijs). De kunstenaars die belangeloos een werk afstonden waren Luc Tuymans, Jan Fabre, Hans Op de Beeck, Koen van den Broek, Sofie Muller, Anne-Mie Van Kerckhoven, Pieter Vermeersch, Berlinde De Bruyckere, Peter Buggenhout, Dirk Braeckman, Sven ’t Jolle en Rinus Van de Velde. Waarvoor heel veel dank.

Met de opbrengst wil H ART de continuïteit van het magazine verder uitwerken en de site optimaliseren en internationaliseren. Phillips organiseerde deze veiling geheel belangeloos, met dank aan Marianne Hoet, Valérie Wille en Bart van Son.

We wensen u alvast een aangename vakantie en kijken ernaar uit om een nieuw nummer voor te stellen in september.

Anne-Marie POELS
Sam STEVERLYNCK
 
 

Praktische Info

PS: H ART is verhuisd sinds 1 juli.
Het nieuwe adres is:
Kleine Markt 7-9 bus 26
2000 Antwerpen

Voorlopig heeft de redactie van H ART nog geen nieuw telefoonnummer.
U kan ons bereiken via redactie@hart-magazine.be

Keywords

Geen keywords beschikbaar.