Vooraf H ART #188

Gepubliceerd op: 24 January 2019
U bent al die nieuwjaarswensen ondertussen wellicht hartsgrondig beu. Maar bij deze willen we u alsnog een prettig nieuwjaar toewensen. In dit nummer kijken we dan ook vooruit naar expo’s die u in 2019 niet mag wissen. We vroegen acht persoonlijkheden uit de kunstwereld (kunstenaars, curatoren en zowaar ook een verzamelaar) naar hun hoogtepunten voor het komende jaar. Het resultaat kan u lezen op pagina 6-7. De bijhorende koppen, net zoals de twee die u voortaan boven dit voorwoord aanstaren, zijn van de hand van Julia Ballardt. Waarvoor dank.
 
De Belgisch-Iraanse Sanam Khatibi, al een tijdje een rijzende ster aan het firmament van de kunstwereld, zet haar opmars gestaag verder. We spraken haar naar aanleiding van haar prachtige tentoonstelling bij Galerie Rodolphe Janssen en een hele reeks expo’s die ze dit jaar in binnen-en buitenland voor haar rekening zal nemen. Haar carrière mag dan een vliegende start hebben genomen, het is goed om weten dat ook zij begonnen is bij kleinere galeries en non-profits. Waardoor men niet voldoende kan wijzen op het pionierswerk van dergelijke toonplekken met beperkte middelen, zoals daar zijn Island in Brussel of trampoline in Antwerpen.
 
Die laatste galerie, onder de niet aflatende energie van de onvolprezen Simon Delobel, rammelt wel vaker aan de conventies van de kunstwereld en gaat gezwind zijn eigen weg. Met dit nummer lanceren we ook een nieuwe rubriek. Kunstenares/schrijfster Céline Mathieu kijkt voortaan op eigenzinnige wijze naar de kunstwereld en houdt zich daarbij bewust ver af van het voorgeschreven objectiviteit en onpersoonlijkheid van kunstjournalistiek. Ergens tussen poëtische (meta)reflecties en gonzo journalism. En kijk: haar eerste bijdrage gaat niet toevallig over Delobel en zijn galerie die hij voor de gelegenheid heeft omgedoopt tot het lekker bekkende +23243493810761811553964. Delobel zelf heeft voor dit nummer ook een bijdrage geschreven over de in eigen land quasi volstrekte onbekende Jean Toche, nog zo’n dwarsligger.
 
Indien u de door Robert Filliou’s bedachte Art’s Birthday in het M HKA heeft gemist en door het geroezemoes en feesttumult de speech van Alain Quiryns niet goed heeft kunnen horen, dan kan u die rustig herlezen in uw luie zetel.
U kan zich ook de moeite besparen om met – de nochtans zeer aangename – Emirates Airlines naar Dubai te vliegen. Pieter Vermeulen deed het eerder voor u en hangt een essay op over deze stadstaat aan de hand van de wrange foto’s van Nick Hannes. De kunstenaarspagina tenslotte werd verzorgd door Natasja Mabesoone, die juist begonnen is aan haar residentie in Wiels. Veel lees – en kijk – plezier.
 
Anne-Marie POELS
Sam STEVERLYNCK

Praktische Info

Geen praktische info beschikbaar.

Keywords

Geen keywords beschikbaar.