Wiels wint Ultima 2016 Beeldende Kunst

Gepubliceerd op: 14 June 2017

Op 13 juni kreeg WIELS de Ultima 2016 Beeldende Kunst uitgereikt - vroeger de Vlaamse Cultuurprijs. Aan de prijs zit een geldbedrag vast, een fotoreportage, een clip en een bronzen kunstwerk van Philip Aguirre, La Ultima Isla. De jury motiveerde die keuze als volgt:

(...)
WIELS heeft zich in een korte tijdsspanne van tien jaar onmisbaar gemaakt. Nog steeds blijft het programma verrassen en boeien. Als organisatie vertoont WIELS een gezonde veerkracht en weerbarstigheid. WIELS staat open voor andere (kunst)praktijken en - organisaties, beschikt over een internationaal netwerk en een breed draagvlak, werkt aan een gediversifieerd financieringsmodel, heeft aandacht voor het werk van vrouwelijke kunstenaars, en toont bijzonder veel respect voor kunstenaars. (…) Een bijzondere vermelding voor de artistiek directeur,  Dirk Snauwaert, mag echter niet ontbreken: benaderbaar en betrokken. Snauwaert is een directeur die vertrouwen geeft aan zijn ploeg, betrokken is bij de werking, en een doordachte mening weet te formuleren als hij denkt dat dit nodig is. Omwille van dit alles, en nog veel meer, verdient WIELS de Ultima Beeldende Kunst 2016: voor het opmerkelijke traject, de bijzondere verdiensten, en de voorbeeldfunctie. Het is weinig gebruikelijk dat een organisatie de Ultima Beeldende Kunst mag ontvangen, maar los van (of net dankzij) de uitzonderlijke kwaliteiten van WIELS is de jury ervan overtuigd dat deze prijs ook de individuele kunstenaars ten goede zal komen.

(...)

Andere Ultimas gingen o.a. naar: Raf Simons (Algemene Culturele Verdienste); Paola Viganò (Architectuur); Timelab (Cultureel Ondernemerschap) en Jeroen Olyslaegers (Letteren).

KEYWORDS

Geen keywords beschikbaar.