Zomertip: Etel Adnan in Mudam

Gepubliceerd op: 12 July 2019

Om zich te verdiepen in het veelzijdige oeuvre van de 94-jarige Etel Adnan is er maar één adres: het mooie museum Mudam in Luxemburg. In twee grote zalen waaiert 'Etel Adnan et les modernes' uit, een ander luik van de gelijknamige tentoonstelling vorig jaar in het Zentrum Paul Klee in Bern. 'Ze is een van de belangrijkste geëngageerde schrijvers en een van de grootste kunstenaars van onze tijd', schreef Hans Ulrich Obrist. Hij ontdekte haar werk kort voor de internationale kunstwereld in 2012 de kracht van haar schilderkunst in de smiezen kreeg tijdens Documenta 13 in Kassel. De expositie in het Mudam geeft niet alleen de onstuitbare opmars een extra duwtje.

De intro is de film 'Ismyrne' (2016), een intiem portret van de Libanees-Amerikaanse Etel Adnan (1925, Beiroet, woont in Parijs). Wat volgt, is een weids panorama van haar beeldende kunst: schilderijen van de jaren zestig tot vandaag, tapijten, leporello's en ander werk op papier. De brandende zon in Libanon, de berg Tamalpais in haar vroegere woonplaats Californië en de zinderende energie van andere plekken verschijnen in geabstraheerde landschappen, vaak van kleurvlakken. Maar er is ook een verrassende 'Explosion Florale' (1968/2018).

Bovendien komen dialogen op gang met meesters van het modernisme: Kandinsky, Nicolas de Staël, het tachisme van Georges Mathieu en last but not least Paul Klee - de eerste schilder waarop Adnan naar eigen zeggen verliefd werd. Een zekere verwantschap met Klee had u misschien zelf al gedetecteerd. In de tweede zaal worden bij haar recent werk onverwachte bruggetjes geslagen met hedendaagse kunst van de Parijse schilder en dichteres Eugénie Paultre en de Libanese beeldhouwster Simone Fattal, allebei weinig bekend bij ons. Zo werpt curator Sébastien Delot (directeur museum LaM, Villeneuve d'Ascq) een ander licht op het oeuvre in een wijdvertakt overzicht, geruggensteund door een catalogus waarin ook poëzie en teksten van Adnan zijn opgenomen.

Christine VUEGEN

Fotogalerij

Praktische Info

'Etel Adnan et les modernes' tot 8 september in Mudam Luxembourg - Musée d'Art Moderne Grand-Duc Jean, Parc Dräi Eechelen 3, Luxemburg-Kirchberg. Open ma 10-18 u, wo 10-21 u, do-zo 10-18 u. www.mudam.lu

Keywords