Zomertip: Horst Arts & Music in Vilvoorde-Noord

Gepubliceerd op: 24 July 2019

Een niet te missen ervaring. In een betreedbare koeltoren de opstijgende klaagzang van een Grieks vrouwenkoor en led-schermen met realtime beursdata: 'The Way Earthly Things are Going' van Emeka Ogboh, in 2017 gerealiseerd voor Documenta 14 in Athene, is de apotheose van de tentoonstelling 'Fallen Empires Refound Desires' waarmee de zesde editie van Horst Arts & Music aftrapt. Het progressieve en almaar internationaler gereputeerde festival voor muziek, kunst en architectuur is na vijf edities bij het kasteel van Horst in Holsbeek verhuisd naar de leegstaande militaire site Asiat in Vilvoorde. De stilgelegde koeltoren is van het nabijgelegen gasbedrijf.

Voortaan zet curator Evelyn Simons haar schouders onder Horst Exhibition. Nog een nieuwigheid zijn de Horst Labs. Tot en met vorig jaar werd het startschot gegeven door het driedaagse festival voor elektronische muziek en een langer lopende tentoonstelling, gecureerd door het architecten/kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. Nu barst het festival de laatste drie dagen los, een dynamische mix van electro-beats en kunst waar nog een paar installaties en performances bijkomen.

Militaire gebouwen in verval, oprukkende natuur en op de achtergrond twee koeltorens. Het decor van 'Fallen Empires Refound Desires' oogt tegelijk apocalyptisch en romantisch. Tien kunstenaars en architecten zwengelen een hoopvol toekomstbeeld aan, niet zonder donkere kantjes. Ze zijn in de weer met oude mythes, folklore, technologie en meer zaken. Christoph Meier sleepte een brandkast, een dampkap en andere spullen uit de gebouwen. De stapeling is een toren die grijnst naar een tekening van Dürer en naar de militaire site. Wat verderop leven figuren van koperplaten, sculpturen van Caroline Mesquita, in een machinekamer. Andere deelnemers zijn Fala Atelier (multifunctioneel hoofdpodium), Atelier Tomas Dirrix (verzonken podium, heel in situ), Benni Bosetto, Philip Janssens, Maarten Van Roy, Lito Kattou en Manolis D. Lemos, een internationaal gezelschap.

Christine VUEGEN

Fotogalerij

Praktische Info

Horst Exhibition - 'Fallen Empires Refound Desires' tot 15 september op de site Asiat, Mechelsesteenweg 255, Vilvoorde. Open wo, za en zo van 12-22 u. Vrije toegang (ook de koeltoren), tijdens het festival betalend. Kleine catalogus-bezoekersgids.

Horst Arts & Music Festival op 13, 14 en 15 september, avant-garde electro- en dancefestival gecombineerd met aangegroeide tentoonstelling. Te bezoeken met festivalticket. www.horstartsandmusic.com

Keywords